ÜYE OL; PART TIME ÇALIŞ, İŞ DÜNYASI İLE ERKEN TANIŞ

TEAM 4S

Dünyanın İlk Büyük Mağazası

13.12.2021

Dünyanın en güçlü ve en yaygın mesleklerinden olan mağazacılığı, Türkiye’de bu yıl 8’inci kez kutladık. İlk olarak 2011 yılında Hindistan’da Retail Employees’ Day (Mağazacılar Günü) olarak başlayan 12 Aralık Mağazacılar Günü dünya çapında birçok aktivite ile kutlanırken, biz de önemli bir konuyu sizlerle paylaşmak istedik. Dünya’nın ilk mağazası nerde ve nasıl açıldı? Merak edenler için detaylar blog yazımızda…

Dünyadaki ilk büyük mağazası; 1848’de Alexander Turney Stewart tarafından “Marble Dry Goods Palace” adıyla New York Broadway’de açıldı. 1823’te ABD’ye göç etmeden önce Stewart, İrlanda’da dar gelirli bir öğretmen olan Stewart’ın, New York’ta açtığı mağazası, o gün için dünyanın en büyük mağazasıydı ve bir bloğu olduğu gibi kaplıyordu.

Bugün; 280 Broadway veya The Sun Building olarak New York’un en önemli tarihi simgeleri arasında yer alan binanın tarihi ve mimarisi ise epey dikkat çekici. New York, Manhattan'ın Civic Center bölgesinde Chambers ve Reade Sokakları arasında yer alan ve 1845-1846 yılları arasında inşa edilmiş olan tarihi bina;  , şehrin İtalyan tarzındaki ilk ticari bina olma özelliğiyle öne çıkıyor.

Ülkenin ilk büyük mağazalarından biri olarak A. T. Stewart Şirketi için inşa edilen bina; Joseph Trench & Company'den , John B. Snook tarafından tasarlandı ve daha sonra diğer mimarlar tarafından restore edildi. New York Sun gazetesine de ev sahipliği yapan bina şimdi New York City Genel İdari Hizmetler Departmanının da genel merkezi olarak kullanılıyor.

Peki ya dünyanın ilk AVM ‘si ? ...

Gururla söyleyebilir ki; Orhan Veli’nin Kapalı Kutu ‘su, Ece Ayhan’ın Çapalı Çarşı’sı ve daha birçok yazarın, şairin eserine konu olan 550 yıllık tarihi ile bugün bile zamana meydan okuyan Kapalıçarşı, dünyanın ilk AVM’si olarak hizmet vermeye devam ediyor.

Kapalıçarşı dünyanın ilk AVM’si olmasının yanında dünyanın ilk bankaları arasında da önemli bir yere sahiptir.  Osmanlı Dönemi’nde Bedesten içerisinde sarayın değerli eşyaları korunurken aynı zamanda ticaret yoluyla sermaye birikimi yapılmasına da olanak sağlayan bir yapı oluşmuştur. Özellikle Fatih Sultan Mehmet, Ayasofya’ya gelir getirmesi amacıyla Cevahir ve Sandal bedestenlerini kurmuştur. Kapalıçarşı’yı bu özelliği ile değerlendirdiğimizde karşılaştığımız ilk deyimlerden biri “Tahtakale Piyasası” olmaktadır.

Wikipedia’dan alınan bilgilerle derlenerek Team Fores HR tarafından kaleme alınmıştır. Aralık 2021

İŞKUR

DRD İstihdam Hizmetleri Limited Şirketi; İŞKUR Denetiminde 27.02.2020 tarih ve
448 no’lu Özel İstihdam Bürosu İzin Belgesi ve 29.12.2021 tarihli Geçici İş İlişkisi Yetki Belgesi sahibidir.
İş arayanlardan hiçbir ad altında menfaat temin edilmez ve ücret alınmaz.