ÜYE OL; PART TIME ÇALIŞ, İŞ DÜNYASI İLE ERKEN TANIŞ

TEAM 4S

İş Görüşmelerinde Sorulan En Sinir Bozucu Sorular

09.10.2018

Bazen sorulan soruların ne amaçla sorulduğunu anlayamayız ve vereceğimiz cevabı bir türlü şekillendiremeyiz ya... İşte o sorulardan bazıları...

Zihninizde en taze kalan, yıllar geçse de unutamayacağınız anılarınız hangileri diye sorsak, muhtemelen bir askerlik anıları, bir de garip geçen iş görüşmeleri derdiniz. Herkesin farklı farklı durumlardan muzdarip olduğu ya da şanslı olanların rahat bir şekilde tamamladığı iş görüşmelerinde sorulan soruları ahiret soruları kategorisinde değerlendirebiliriz.

Bazen öyle garip ve cevapsız sorular sorar ki sevgili insan kaynakları uzmanları, ne diyeceğimizi bilemeyiz. Hatta öyle ki bazı sorular karşısında gülmemek için kendimizi zor tutarız. Ee ne de olsa geçimimiz, geleceğimiz bu görüşmenin sonuna bağlanıyor değil mi?

Bizi bizden daha iyi tanımaya ve yönelttikleri sorularla insan analizini başarılı bir şekilde tamamlamaya çalışan insan kaynakları uzmanlarını da anlıyoruz. Fakat sordukları bazı soruları gerçekten anlamlandıramıyoruz!

Peki bu sorular hangileri ve bu sorular karşısında verilebilecek alternatif cevaplar neler? Tabi bu cevapların sadece iç ses olarak kalması gerektiği uyarısını yapmamıza gerek yok herhalde? :)

İşte iş görüşmelerinde sorulan sinir bozucu sorular

Neden biz?

Bu nadide soru hemen hemen her iş görüşmesinde adaylara yöneltilir. "Çünkü iş arıyorum ve işveren olarak sizi seçmemin spesifik bir nedeni yok, ayrıca ben başvurdum siz beni çağırdınız be!" demek içimizden geçse de "Kurumsal kimliğiniz ve yaptıklarınız kariyerimi şekillendirmek istediğim yöne çok uyuyor" gibi kasınç bir cevap vermek zorunda kalıyoruz. 

Neden bu işi tercih ediyorsunuz?

Bu da en klasik ikinci sorudur. Yani bu işin bölümünü okumuş olmamızın karşı taraf için hiç bir şey ifade etmediğini anladığımız kısım tam olarak burası oluyor. "Üniversitede 4 senemi bu işle ilgili her ince detayı öğrenmekle harcamış olmam dışında, bir de 4 yıllık lise hayatım boyunca bu işin bölümüne girmek için çalıştığım gerçeğini illa yüzünüze mi vurayım?" demek istiyor insan...

Kendinizi 10 yıl sonra nerede görüyorsunuz?

Bu soru "Sizin koltuğunuzda" diyip kağıtları masaya fırlatan bir Thug Life videosu değil de ne?! "Demek koltuğumda gözünüz var?" diye cevap verirlerse de "10 sene sonra hala kendinizi aynı koltukta görüyor olmanız benim sorunum değil" der ve kafamıza sıkar gideriz. 

Bu işi yapabileceğinize inanıyor musunuz?

"Yok inanmıyorum da ben öylesine bi gelip merhaba demek istedim" cevabını oldukça hak eden bir soru. Buna "Vallahi inanmıyorum sanırım" diyen bir adayın olduğunu sanmamakla birlikte bu soruyu Türk insanına sorulmayacak sorular kategorisine ekliyoruz. 

Bize ne katabilirsiniz?

"Emeğimi, hayatımın yarısını, sabrımı... Daha ne olsun yetmiyorsa bir de canımı vereyim?! Çalışacağız işte yahu deliler gibi çalışacağız, mesailere kalacağız, bari sinirlerimizi aldırabilmek için yeterli parayı kazanalım da ameliyat masrafımız çıksın..." diyesimiz geliyor ama "Her departmanını ilmek ilmek ördüğünüz bu muazzam şirkete en ufak bir katkım bile olursa ne mutlu bana" diyerek görüşmeyi tatlıya bağlıyoruz.

Esnek çalışma saatlerine uyabilir misiniz?

"Ben uyarım da siz uyabilir misiniz orasını bilmem. Mesela bazı sabahlar uyanamıyorum ve işe 9'da değil de 12 gibi gelmeyi tercih ediyorum. Siz uyarım diyorsanız hemen evraklarımı hazırlayıp Pazartesi gelip başlayayım?" demek vardı ama "Her zaman sıkı ve disiplinli bir çalışan olmuşumdur. O yüzden hiç bir problem yok" diyoruz. 

Bu işten tam olarak beklentiniz nedir?

"MAAŞ" Ne diyebilirim ki?

Evli misiniz?

Bu sorunun alt metninde "Yakında evlilik düşünüyorsa evlilik izni alacak, sonra doğum izni derken neredeyse 1 sene evde yatacak. Böyle çalışan istemiyoruz" geçiyor. O sebeple yarın düğün varsa bile "Evliliği hiç düşünmüyorum benlik değil" demeyi tercih ediyoruz. 

Yakınlarınız buraya geldiğinizi biliyor mu?

"Hayır, kaçtım ben size beyefendi" diyerek şakacı bir tavır takınmayı denerseniz, hata yapmış olursunuz. Bu sebeple "Burada olduğum için çok mutlular, işe alındığımda daha mutlu olacaklar" derseniz kariyeriniz açısından daha hayırlı bir cevap vermiş olursunuz. 

Alıntıdır: http://www.ikmagazin.com/n-3290-is-gorusmelerinde-sorulan-en-sinir-bozucu-sorular.html

İŞKUR

DRD İstihdam Hizmetleri Limited Şirketi; İŞKUR Denetiminde 27.02.2020 tarih ve
448 no’lu Özel İstihdam Bürosu İzin Belgesi ve 29.12.2021 tarihli Geçici İş İlişkisi Yetki Belgesi sahibidir.
İş arayanlardan hiçbir ad altında menfaat temin edilmez ve ücret alınmaz.