ÜYE OL; PART TIME ÇALIŞ, İŞ DÜNYASI İLE ERKEN TANIŞ

TEAM 4S

2020’de Perakende Sektörünü Etkileyecek 7 Teknoloji Trendi

23.01.2020

Türkiye’nin teknoloji otoritelerini tek adreste toplayan “teknotorite.com” yazarlarından Savaş Önemli’nin ilginizi çekeceğine inandığımız yazısını aşağıda sizlerle paylaşıyor ve perakende sektörünün teknoloji trendlerine birlikte göz atıyoruz.

Online ya da offline günümüz perakende sektöründe iyi deneyimin anahtarı veri. Veriyi daha iyi yöneten markalar, müşterisine ödeme süreçlerinden satış sonrasına kadar her süreçte iyi deneyimler yaşatıyor. Fakat tüketici her zaman daha fazlasını istiyor, iyi deneyimin ötesinde şaşırtılmak istiyor. Örneğin gömleğini kuru temizlemeye gönderen tüketici gömleğinin sadece temizlenmiş olarak değil, kopuk düğmesinin de dikilmiş olarak eline ulaşmasını bekliyor hizmet verenden. Ya da yemek siparişi veren bir tüketici siparişinin 1-2 dakikalık bir gecikmeli gelmesi karşılığında hemen ücretsiz bir yan ürün talep ediyor. Evet, günümüz tüketicisi şımarık bir çocuktan farksız. Beklentileri sürekli büyürken aynı zamanda her istediğini, istediği zamanda elde etmek istiyor. Beklentisini karşılamayan satıcıya ise hiç acımıyor. Anında sosyal medya üzerinden linçe girişiveriyor.

Bununla birlikte yeni jenerasyonun dertleri sadece bunlarla da sınırlı değil. Çok kısa süre sonra tüketimdeki rolü artacak Z kuşağının diyalog kurduğu markalardan beklentisi sadece iyi ürün, zamanında teslimat ya da kolay ödeme seçenekleri değil. Çok daha fazlası.. Şeffaflık, güvenilirlik, çevreden gıdaya dünya sorunlarını dert edinmek gibi gibi. Giderek daha zor bir tüketici grubuna satış ve iletişim yapmak durumunda olan perakende markaları kullanıcı deneyimini iyileştirmek adına teknolojiyi daha da fazla kullanmak ve tüm süreci akıllı sistemlerle yönetmek durumunda. Bu noktada eli kulağında olan 5G’nin nesnelerin interneti üzerinde yapacağı pozitif etkiler ile satın süreçlerinde yaşanacak iyileştirmeler, bu yıl daha da yaygınlaşacak kasasız ödemeler, mobil üzerinden AR tabanlı satın almalar gibi trendler perakende sektörünü fazlasıyla etkileyecek gelişmeler. Peki önümüzdeki birkaç yıl içinde perakendede veri başta olmak üzere yeni teknolojiler odaklı hangi trendleri daha fazla konuşacağız. Bu yazımda perakende sektörünü etkileyecek 7 teknoloji trendini bir araya getirdim.

1.Şeffaflık yarının marka değeri olacak

Daha önce “perde arkası” olarak kabul edilen şirketin operasyonel ayak izi hakkındaki bilgiler, en çok konuşulan konular haline gelecek. Bu sayede endüstrilerdeki şirketler iklim değişikliği konusunda acil eylem planları yaparken güven ve özgünlük kazanma fırsatını da yakalamış olacaklar.

2.Üreticiler küresel olarak kazanmak için yerel üretim yapacaklar

Yerel kaynaklı ürünler ve atık azaltımının tüketici tercihi üzerindeki etkisiyle üreticiler, yerel olarak üretim yapmak ve daha az mal ithal etmek için artan baskıyla karşı karşıya kalacaklar. Tedarik zincirleri, tüketicilerin sürdürülebilir ürünlere yönelik artan isteklerini yerine getirmek için yeniden düzenlenecek.

3.Akıllı tedarik zincirleri tüketici taleplerini öngörecek ve cevap verecek

Perakendeciler gittikçe daha fazla tedarik zincirine sahip olmaya çalışıp kendi markalarını büyütmeye odaklandıkça, endüstriler giderek daha ayrıntılı, baştan sona tedarik zinciri analitiğine sahip bir yapıya geçecekler. Markalar ve perakendeciler, yalnızca fiyatlandırma ve tanıtım analitiklerine değil, veri bilimindeki ayrıntı düzeyine de önem verecekler.

4.5G perakende için nesnelerin internetinde (IoT) devrim yaratacak

5G ile nesnelerin internetinde nihayetinde ana akım bir gerçeklik haline gelecek ve son tüketicilerin neredeyse hiç yanıt gecikmesi olmadan daha fazla veriye erişebilmelerini sağlayacak. Bu sayede tüketiciler perakendeciler hakkında daha bilinçli karar verebilme imkanına sahip olacaklar.  Buna ek olarak 5G, yiyecek ve ilaçlar için gerekli ambalaj koşullarını sağlamak için gerçek zamanlı veri toplayabilen akıllı sensörler gibi uygulamalarla akıllı ambalaj ve teslimata imkan tanıyacak. 

5.Zaman ve güven, perakende ile tüketici ilişkilerini belirleyecek

Kasasız ödemeler, otomatik depolar sayesinde tüm süreçler çok daha hızlı ve hatasız hale gelecek. Hız ve kolaylık tüketicinin perakendeciye güvenini arttıracak. 

6.Satın almadan önce deneme tüketicilerin evine gelecek

Arttırılmış gerçeklik teknolojisi gelişecek ve 5G bulut teknolojisine ve akıllı telefonların arttırılmış gerçeklik teknolojisine geçişi önündeki engelleri kaldıracak. Mobil üzerinde AR tabanlı satın alma kritik bir kitleye ulaşacak. Ve bu perakendecilerin AR ye geçmeleri için üzerlerindeki baskıyı arttıracak.

7.Gizlilik kaygıları ve yanlış bilgilendirme, marka güvenilirliğini tehdit edecek

Büyük perakende şirketleri, markaların güvenilirliğini yok etmek için “deepfake” (görüntülerin ve videoların gerçekçi bir şekilde üst üste bindirilmesi) kullanan eylemciler gibi sosyal ağ saldırılarının sonuçlarıyla yüzleşmek ve bunlarla mücadele etmek zorunda kalacaklar.

Kaleme alan :Savaş Önemli

Kaynak : teknotorite.com -Foto : Freepik

 

 

İŞKUR

DRD İstihdam Hizmetleri Limited Şirketi; İŞKUR Denetiminde 27.02.2020 tarih ve
448 no’lu Özel İstihdam Bürosu İzin Belgesi ve 29.12.2021 tarihli Geçici İş İlişkisi Yetki Belgesi sahibidir.
İş arayanlardan hiçbir ad altında menfaat temin edilmez ve ücret alınmaz.