ÜYE OL; PART TIME ÇALIŞ, İŞ DÜNYASI İLE ERKEN TANIŞ

TEAM 4S

“Dünyayı Değiştiren Kadınlardan” ilham alıyoruz…

07.03.2020

Farklı dönemlerde, farklı ülkelerde, farklı hayatlar yaşasalar da, temelinde hepsinin motivasyonu aynıydı. Kadınların toplumsal kimliğini hürriyet ve eşit haklar üzerine inşa etmek, genç kızlara cesaret aşılayabilmek. Kimi şiir yazarak yaptı bunu, kimi siyasete atılarak, kimi eğitime adadı kendini, kimi de Hollywood sahnesinden dünyaya seslenmeyi seçti. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde aramızdan ayrılanları anmak, eşitlik mücadelesine devam edenlere destek olmak ve dünyadaki tüm kadınları kutlamak adına dünyayı değiştiren kadınlardan, söylemlerinden, her zaman yolunda yürümekten gurur duyduğumuz Ata’mızdan ve çok değerli Türk Kadınlarından ilham alıyoruz.

 “Büyük Türk kadınını çalışmalarımıza katmak, yaşamımızı onunla birlikte yürütmek, Türk kadınını bilim, ahlâk, toplum ve ekonomi yaşamında erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcı ve desteği yapmak yoludur. Eğer kadınlarımız erdemin gerektirdiği davranışla içimizde bulunur, ulusun bilim sanat hareketlerine katılırsa, buna inanınız, ulusun en bağnazı bile beğenmekten kendini alamaz.

Mustafa Kemal Atatürk

 

Afet İnan

Cumhuriyet döneminin örnek kadınlarından biri olan Ata’mızın manevi kızı Afet Hanım; kadın hakları konusunda yaptığı çalışmalarla adını tarihimize yazdırmıştır. 42 yaşında profesör olan Afet Hanım’ı kızı şöyle anlatır;

“Yaşamında daima sadeliği yeğlerdi. Şatafat ve lüks, onun için değersizdi. Ömründe hiç makyaj yapmamıştı. Kıyafetleri de hep sade idi. İlk maaşı ile aldığı inci küpeleri ve yüzüğü tek süsü idi. İlişkilerinde de hep mesafeli idi. Annemin yaşam amacı galiba hep çalışmaktı. Kimsenin boş oturmasını, hele hele kafasını geliştirmek için bir şeyler yapmamasını kabul edemezdi.”

 

Safiye Ayla

Cumhuriyet döneminin en tanınmış kadın yorumcularındandır. ... 1932'de İstanbul Vali Muavini Nuri Bey'in evinde verilen bir davette, Atatürk'ün huzurunda ilk kez şarkı söyledi ve en beğendiği seslerden biri oldu. Türk Sanat Müziği’ne, 75 yıl boyunca damgasını vuran, Cumhuriyet Dönemi'nin en tanınmış ses sanatçılarından olan Safiye Ayla’yı; Ata’mızın en sevdiği şarkısıyla analım istedik.

Yanık Ömer, her savaştan bir yara taşıyor.
Yanık Ömer, yiğit Ömer övünmeden yaşıyor.
Kurtuluş savaşında yirmi sekiz yaşında,
Mangasının başında, taşıyor.
Yanık Ömer, yiğit Ömer siperleri aşıyor.

Savaş biter, Yanık Ömer köye döner;
Köylü bütün bayram eder.
Yanık Ömer kutlanır,
Nişanlısı mutlulanır….

Sabiha Gökçen

Yaşadığı dönemde kızların askeri okullara alınmıyor olması bile onu engelleyememiş, Sabiha Gökçen ismi tarihe, “dünyanın ilk kadın savaş uçağı pilotu” ve Türkiye’nin ilk kadın pilotlarından biri olarak geçmişti. Hayatı boyunca birçok ilke imza atan Sabiha Gökçen, doğduğu kent olan Bursa’nın ve Türkiye’nin göklerdeki onuru olmakla kalmamış; dünya tarihine adını yazdıran 20 havacıdan biri olmayı da başarmıştı.

Sabiha Gökçen’i kaleme aldığı anılarından biri ile analım;

“0 gece sofrada Dersim harekâtı ve aldatılmış kişilerle ilgili bâzı konular üzerinde durulduktan sonra Atatürk arkadaşlarına:

"İşte yine Türk kızına görev düştü…" dedi. "Bizim Gökçen uçağı ile  harekâta katılacak yarın sabah.. O artık bir genç kız değil, bir genç askerdir. Arkadaşlarından geri kalmayacağından, görevini bihakkin yerine getireceğinden ben nasıl eminsem, sizler de emin olmalısınız.. Bunun ne derece tehlikeli bir şey olduğunu biliyor. Ama göreve gönderilmediği taktirde böyle bir ayırımın Onun en çok sevdiği meslek olan havacılık mesleğinden kopmasına neden olabileceği düşüncesindeyim.. Yetiştiği ocakta bu gibi hallerde göreve koşması öğretildi kendisine.

O halde şafakla beraber o da harekata katılacak..

Haydi şimdi sen git yat, bir güzel uyku çek kızım ... Sabah er­kenden kalkacaksın.."

Dr.Safiye Ali

Safiye Ali,  Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kadın tıp doktoru ve tıp eğitimi veren ilk kadındır. Almanya'da eğitim gördükten sonra Türkiye'ye gelerek göreve başlayan Safiye Ali, kadınlarında seçilme hakkı için de önemli bir mücadeleler vermiştir.

1891 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Safiye Ali; özel eğitiminin yanısıra Amerikan Kız Koleji'nden mezun oldu. Balkan savaşı günlerinde cepheden getirilen pek çok yaralıyı görüp doktor olmaya karar verir. Ancak; onun bu isteğini gerçekleştirmek zor olacaktı. Çünkü o yıllarda bir kadının tıp öğrenimi görmesi olanaksızdı. Oldukça yetenekli ve başarılı bir kişi olarak dikkatleri çeken Safiye Ali, dönemin Maarif Vekili Şükrü Bey'in desteği ile Almanya'ya tıp eğitimine gönderilir.

Bu ülkede kadın ve çocuk hastalıkları üzerine ihtisas yapan Safiye Ali, Kurtuluş Savaşı'nın sona erdiği günlerde yurda döner ve hemen işe başlar. Kısa sürede Cağaloğlu'nda açtığı klinikte tedaviye başlayan Safıye Ali, o dönemin ünlü doktorlarından Besim Ömer Paşa, Akil Muhtar ve Operatör Emin Bey'den büyük destek görerek süt ve bakımevlerinde çalışır.

Ayrıca Türkiye'yi yurtdışındaki tıp kongrelerinde temsil eden Safiye Ali, bir zaman sonra sağlık nedeniyle eşiyle birlikte Almanya'ya gider ve mesleğini burada sürdürür. Yakalandığı kanserden kurtulamayarak 1952 yılında yaşama gözlerini yuman Ali’nin son sözleri; “Kadınlar sizlere emanet” olmuştur.

Semiha Berksoy

İlklerin kadını, ilk Türk opera sanatçısı, bir primadonna, Avrupa’da opera sahnesine çıkan ilk Türk soprano ve renkleri kalpten gelen bir ressam, Semiha Berksoy

Tabii bunların hepsini yapmak söylendiği kadar kolay olmamış. “Ben kaderimi yaşadığım haksızlıklara rağmen hep hoş karşıladım. Sanatımla baş başa mutlu oldum, çünkü beni sanattan başka hiçbir şey ilgilendirmiyordu” diye özetliyor aslında yaşamını Semiha Berksoy. Tüm yaşamı gösteriyor ki, onu gerçekten sanattan başka hiçbir şey ilgilendirmemiş…

Prof.Dr. Türkan Saylan 

Hayatını Türkiye’ye adamış örnek  Türk kadını Türkan Saylan;

“Anadolu’da cüzzam hastalarının perişan durumda olan çocuklarını okutmaya, onlara okul, burs bulmaya çalışıyordum. Çoğu Kürt kökenli, kırsal alan kökenliydiler. O zaman bazı insanlar bana, ‘Hoca Hanım, bu çocukları neden okutuyorsunuz, bunlar büyüyüp bize silah çekecekler’ derlerdi. ‘Hayır, onlar okuyup öğretmen olacak, doktor olacak, bu bölgelere hizmet götürecek, bu insanları aydınlatacak. Asıl okumadıkları, bilmedikleri için terörist oluyorlar’ diye yanıtlar, bu ön yargılara üzülürdüm…” Türkan Saylan

 Türkiye ve uluslararası arenada sağlık üzerine ve çağdaş yaşam uğruna özellikle kız çocuklarının eğitim görmesi alanında büyük emek sarf eden ve tabiri caizse hayatını bu amaçlar uğruna şekillendiren büyük ve saygıyla anılması gereken bir isim olarak özetleyebiliriz. 1935 – 2009 yılları arasındaki 74 yıllık hayatının tek cümleyle özetlenmesi mümkün olmamakla beraber, yaşamının her bir evresinin dikkatle incelenmesi, sağlık alanındaki çabalarının ve çağdaş yaşam üzerine yaptıklarının bir nebze anlaşılmasına yardımcı olacaktır.

"Dünyada herkese yer var, paylaşmasını bilirsek ve yetinebilirsek barış içinde yaşayabiliriz!" Türkan Saylan

İYİKİ VARSINIZ...

Team Fores HR Ailesi olarak hayatımıza dokunan ve burada saymakla bitiremeyeceğimiz tüm kadınlara sonsuz minnetlerimizi sunuyoruz…

 

Anne Frank, Coco Chanel,  Marie Curie, Lady Diana ve dahası... 

Sadece bugün değil her daim; devletlere yön vermiş, eserleri ve buluşlarıyla dünyayı değiştirmiş, ilklere imza atarak dünya üzerinde büyük değişiklere kapı açmış, yarattıkları değerler ve emekleri ile hayatlarımıza dokunmuş kadınları saygı ile anıyor, vermeye çalıştıkları mesajlar çerçevesinde gelişmeye, üretmeye ve paylaşmaya devam ediyoruz.

Anne Frank "Her şeye rağmen insanların özde iyi olduklarına inanıyorum."

Audrey Hepburn "Güzel gözlere sahip olmak için karşındakinde iyilik görebilmen şart. Güzel dudaklar için iyi kelimeler söylemen gerek ve güzel bir duruş içinse öyle bir yürü ki, hiç yalnız kalmayacakmış gibi…"

Florence Nightingale "Hayatı hafife almadan yaşayın. Hayat büyük bir hediyedir."

Madonna "Suça bulaşmadan güçlen, şüpheye düşmeden sev!"

Eva Peron “Kadınlar için hep daha fazla hak talep ettim çünkü kadınların neye katlanmak zorunda olduğunu biliyorum!”

Indira Gandhi "Affetmek beynin, zihnin ve aklın meziyetidir."

Rahibe Teresa "İnsanları yargılarsanız, onları sevmek için zamanınız kalmaz."

Coco Chanel “Moda, sadece elbiselerden oluşmaz. Moda gökyüzünde, moda sokakta, moda düşündüklerimiz ve yaşadığımızdır!”

Marilyn Monroe "Yalnız mutsuz olmak, başkasıyla mutsuz olmaktan daha iyidir!"

Brigitte Bardot "Gençliğimi, güzelliğimi erkeklere verdim ama bilgimi ve birikimimi hayvanlara vereceğim."

Lady Diana "Çağımızın en büyük hastalığı sevgisizlik!"

Marie Curie "İnsanları değil fikirleri merak edin!

 

 

İŞKUR

DRD İstihdam Hizmetleri Limited Şirketi; İŞKUR Denetiminde 27.02.2020 tarih ve
448 no’lu Özel İstihdam Bürosu İzin Belgesi ve 29.12.2021 tarihli Geçici İş İlişkisi Yetki Belgesi sahibidir.
İş arayanlardan hiçbir ad altında menfaat temin edilmez ve ücret alınmaz.