ÜYE OL; PART TIME ÇALIŞ, İŞ DÜNYASI İLE ERKEN TANIŞ

TEAM 4S

Etkili Ön Yazı Yazmanın Püf Noktaları

08.01.2019

Geçen haftaki yazımızda CV (Curriculum Vitae) hazırlamanın püf noktalarını paylaşmıştık. CV, yani Öz Geçmişiniz, ister deneyimli ister deneyimsiz olun, elbette en büyük önemi taşımakla birlikte, Ön Yazı ekleyeceğiniz bir CV ile, potansiyel bir işverenin size olan ilk izlenimini oluşturuyorsunuz.

Ön Yazı, sizin işi ne kadar istediğinizi, ne kadar yaratıcı ve özenli olduğunuzu, başvurmadan önce ilgili firma ya da pozisyon ile ilgili ne kadar araştırma yapıp, konuya ne kadar hakim olduğunuzu gösterecektir. Ön yazı yazmadan önce, başvurulacak pozisyonda aranılan özelliklerin doğru anlaşılması ve CV'de yer alan yetkinliklerle tutarlı olması çok önemlidir.

Şimdi, doğru ve etkili bir Ön Yazı için püf noktalar nelerdir, kısaca inceleyelim. Ardında da kısa örneklerimizi okumanızı tavsiye ederiz.

1. Ön Yazı olabildiğince kısa ve öz olmalıdır. Yani hikaye şeklinde değil, net ve hedef odaklı olması gerekir.

2. Özellikle ilk cümlesinin merak uyandıran ve ilgi çekici bir giriş ile başlaması, ön yazınızın okunma olasılığını artıracaktır.

3. CV’nizdekinden farklı bir bilgi içeriyor olması da gerekir. Aksi takdirde, her iki dökümanda birbirinin aynısı bilgilerin paylaşılması, hem sizin, hem de başvurunuzu değerlendiren kişi için vakit kaybı olacaktır ve etkileyici de olmayacaktır.

4. Başvurulan pozisyon ve firmaya özel bir ilgi duyulduğu hissi uyandırılmalıdır. Yani her firma ve pozisyon için ayrı içerikleri olan Ön Yazı’lar düzenlenmelidir. Standart bir adet yazı ile tüm firmalara başvuru yapmak, Ön Yazı’nın amacı olan etkileyiciliği zaten sağlamayacaktır.

5. Başvurdukları pozisyonun gereklilikleriyle ilgili kazanılan kritik tecrübeler, önceki tecrübelerinde kazanılan başarılar, ödüller, yaratılmış farklılıklar, başvurulan pozisyonla ilgili özel sertifikasyon ya da varsa alınan eğitimler belirtilebilir.

6. Başvurudan farklı sektörlerde çalışılmış ise başvuru yapılan iş ile ilgili CV'de yer almayan benzeşen noktalar ön yazıda belirtilebilir.

7. Gereksiz espri ve laubalilikten uzak durulması gereklidir. İçten yazmaya çalışırken, gayri ciddi olmamaya dikkat edilmelidir.

İsterseniz birkaç örnekle bunlar nasıl kısa bir yazıda yapılabilir diye inceleyelim:

Örnek 1:

Sayın …., (İlgili kişinin isim ve Soyadı bilinmiyorsa, “Yekili”ye hitaben “Sayın Yetkili” diye yazılabilir)

Firmanızda ….. pozisyonu için ilettiğim CV'mi ekte bulabilirsiniz.

Eğitim hayatım, açtığınız pozisyonun gerektirdiği altyapıyı bana sağladı. Eğitim sürecim içerisinde araştırma, öz motivasyon, iletişim, girişimcilik ve farklı yetenekler edinme noktasında kendimi geliştirdim. Özgeçmişimde de görebileceğiniz gibi farklı eğitimlerle ve katıldığım çeşitli okul kulüplerindeki iletişim faaliyetlerimle kendimi iş hayatına hazırladım.

İş yaşamında efektif ve hızlı olmak konusunda son derece özverili ve hevesli olduğumu, pozisyonun gerektirdiği sorumluluğu merak ve istekle üzerime almak istediğimi belirtmek isterim. İstekli, özenli ve dikkatli çalışmanın mutlaka başarı ile sonuçlanacağının bilincindeyim. Bu nedenle size yeteneklerim ve çalışma disiplinim ile katkı sağlayabileceğim noktasında şüphem yok.

Satış Danışmanlığı ile, iletişim konusundaki becerilerimi daha da artırarak, iş hayatındaki en önemli konu olan insan ilişkileri konusunda kendimi kariyerime hazırlamak için bu pozisyonu çok değerli bulmaktayım.

Ön yazımı okumaya ve CV’mi incelemeye vakit ayırdığınız için teşekkür ederim. Yakın zamanda sizden olumlu haberler almayı diliyorum.

Saygılarımla,

Örnek 2:

Sayın ..…,

Firmanizda ….  alanda bir pozisyon açığı söz konusu olduğunda değerlendirmeniz adına CV’mi ekte iletiyorum.

Eğitim hayatım ve mezun olduğum …. Bölümü doğrultusunda, farklı insanlarla birlikte çalışma, bir takımda yer alma ve birlikte üretebilmeyi öğrenme fırsatım oldu. Bu nedenle takımınıza kolaylıkla adapte olacağımı düşünüyorum.

İşini severek yapan ve detayları çok önemseyen biriyim. İnsan ilişkileri noktasında esnek olmanın bana verimlilik olarak geri döndüğünü sıklıkla tecrübe ettim. Yeni şeyler öğrenmeyi, yeteneklerimi geliştirmeyi çok önemsiyor, bu amaçla insan ilişkilerinin öğreticiliğinden faydalanmak gerektiğini düşünüyorum. Ekibimdeki insanlarla bilgi alışverişinde bulunmak benim için bu nedenle çok önemli.

Fikir geliştirmenin zihni, dolayısıyla bedeni sürekli aktif tuttuğunun bilincinde olarak hem iş hem de bireysel hayatta yaratıcı olmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Sık sık not aldığım taze fikirlerim var ve bunu kurumunuza katkıda bulunma noktasında kullanmak için sabırsızlanıyorum.

Şu an için istediğim pozisyonda açık olmadığını biliyorum, fakat gelecekte oluşabilecek çalışan ihtiyacınız için CV'mi saklarsanız ya da sizlerle yüz yüze tanışma ve kendimi anlatabilme fırsatı tanırsanız  çok sevinirim.

Bir gün birlikte çalışmak dileğiyle,

Saygılarımla,

Örnek 3:

Sayın ….,

Kariyer hedeflerim doğrultusunda bu pozisyonun benim için iyi bir başlangıç olacağına inanıyorum. …. Bölümündeki eğitimimin, pozisyona ek katkı sağlayacağını düşünüyorum.

Okul dönemimde … projeleri/kulüpleri içerisinde aktif rol aldım. Bunlar sayesinde, organizasyon, takım çalışması, iletişim ve çözüm odaklılık konularında kendimi geliştirdim. Sürekli eğitime inanan, öğrenmeye açık ve çalışmayı seven biri olarak şirketinize değer katarken kendimi geliştirmeye devam edebileceğimi düşünüyorum.

Eğer sizinle birlikte çalışma hayalim gerçek olursa, her gün bana katacaklarınız sayesinde, görevime ve firmanıza katacaklarımı, katlanarak artırmak için büyük bir şevkle çalışacağımı içtenlikle belirtmek isterim.

Güzel haberlerinizi bekliyorum.

Saygılarımla,

 

Bu örnekler, yetkinlikleriniz ve pozisyon içerikleri ile değiştirilip, zenginleştirilerek çoğaltılabilir.

Bir sonraki yazımızda, mülakatta etkileyici olmanın püf noktalarını paylaşacağız. Sakın kaçırmayın.

İş hayatınızda başarılar dileriz...

İŞKUR

DRD İstihdam Hizmetleri Limited Şirketi; İŞKUR Denetiminde 27.02.2020 tarih ve
448 no’lu Özel İstihdam Bürosu İzin Belgesi ve 29.12.2021 tarihli Geçici İş İlişkisi Yetki Belgesi sahibidir.
İş arayanlardan hiçbir ad altında menfaat temin edilmez ve ücret alınmaz.