ÜYE OL; PART TIME ÇALIŞ, İŞ DÜNYASI İLE ERKEN TANIŞ

TEAM 4S

Perakende Sözlüğü: Mutlaka Bilmeniz Gereken Terimler (2)

21.10.2019

Perakende sektöründe iyi bir kariyer sahibi olmak ve sektörde geçerli tüm terimlere hakim olmak isteyenler için bir süre önce ilkini yayınladığımız yazı dizimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. Perakende dünyasında geride kalmamak adına sizin için hazırladığımız terimlerden oluşan perakende sözlüğümüze mutlaka göz atın!

İbraz (Chargeback): Kredi kartı sahibinin ve bu kartı veren bankanın kabul edilmeyen bir satın alma işlemi için geri ödeme talep etmesi durumuna denir. Kredi kartı ibrazları izinsiz bir işlemden sonra müşteriyi ve işletmeyi korumak amaçlıdır.

Ters İbraz Mektubu: Eğer bir işletme ibrazı reddetmek istiyorsa, müşteriyi anlaşmazlığı reddetmesi için ikna etmeli ve ters ibraz mektubu göndermelidir. Bu mektup, ürünün gönderildiğinin ya da servisin tamamlandığını ispat etmelidir.

Çapraz Pazarlama: Bir ürünü farklı kategorilerde, başka ürünlerle beraber sergileyen perakende uygulamasına denir. Örnek vermek gerekirse kafeden satın aldığınız çayın yanına pasta teklif edilmesi çapraz pazarlama örneklerindendir.

Clienteling – Birebir Satış: Bu terim perakendecilerin müşterileriyle ilişki kurma aktivitelerine denir. Bunu sağlamanın en popüler yollarından birisi ise; müşteri verilerini, müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) yazılımlarıyla toplayıp daha sonra alışveriş deneyimlerini kişiselleştirmek için takip etmektir.

Bulut Mağaza Yönetimi ve POS: Bulut tabanlı mağaza yönetim programları ve POS yazılımları sayesinde ödemeleri ya da tüm bilgilerinizi yerel bilgisayarınız ya da sunucularınız yerine internet üzerinde tutmanızı sağlar.

Temassız Ödeme: Temassız ödemeler, yakın alan iletişimi (NFC) teknolojisini kullanan ödeme yöntemidir. Yakın alan iletişimi (NFC), kartların ve akıllı telefonların ödeme noktasına temas etmeden ödemenin tamamlanmasını sağlar.

Ölü Envanter: Aynı zamanda ölü stok olarak da bilinir. Perakendeciler ölü stoğu, bir ürünün uzun zamandır stokta bulunması veya asla satılamayacak ürünleri tarif etmek için kullanır. Ölü envanter bazen sezonsal yapılan ürün stoğundan bazen de hiç talebin olmamasından kaynaklanır. Ölü envanter bir perakendecinin hiç istemeyeceği bir şeydir. Ölü envanterden satış ve promosyonlarla kurtulabilir ya da doğru analizler yaparak kaçınabilirsiniz.

Distribution Center – DC: Dağıtım merkezinin kısaltmasıdır. Dağıtım merkezi, perakendecilere dağıtılacak ürünlerin saklandığı depo ya da özel bir binaya denir.

Dropshipping: Perakendeci ve tedarikçi arasında, perakendecilerin müşteri siparişlerini tedarikçilere sipariş vermesi ve tedarikçilerin direkt müşterilere teslim etmesiyle gerçekleşen ticaret türüdür. Bu anlaşmaya göre, perakendeci bu ürünlerin stoklarını tutmaz. Sipariş ve teslim işlemleri direkt olarak tedarikçiye yönlendirir.

Kaynak:ikas.com

 

İŞKUR

DRD İstihdam Hizmetleri Limited Şirketi; İŞKUR Denetiminde 27.02.2020 tarih ve
448 no’lu Özel İstihdam Bürosu İzin Belgesi ve 29.12.2021 tarihli Geçici İş İlişkisi Yetki Belgesi sahibidir.
İş arayanlardan hiçbir ad altında menfaat temin edilmez ve ücret alınmaz.