ÜYE OL; PART TIME ÇALIŞ, İŞ DÜNYASI İLE ERKEN TANIŞ

TEAM 4S

EVDE KAL, DÜNYAYI HAYATINA AL …

04.04.2020

Öncelikle herkese merhaba ... Tüm dünyayı tehdidi altına alan salgın dolayısıyla önümüzde bir süre daha sabretmemiz gereken zorlu bir süreç olduğunu üzülerek gözlemliyor, bu tehdidi bir an önce yenebilmek ve eski düzenlerimize bir an önce dönebilmek adına hepinizden bir süreliğine daha #evdekalmanızı rica ediyoruz.

Küreselleşme ve globalleşmenin tam ortasına doğmuş bir nesil olarak içerisinde bulunduğumuz olağanüstü sürece uyum sağlamamız gerçekten zor. Alışmamız gereken yeni terimler yaşam tarzlarımıza oldukça uzak: İzolasyon ve karantina.

Ülke sınırlarının kapatılmasına, şehirlerarası ulaşım yasaklarına, eğitimden hatta ailelerimizden, sevdiklerimizden uzak kalmaya psikolojik olarak zar zor uyum sağlarken, sosyal hayattan uzak bir şekilde – sokağa bile çıkmadan – yaşamak ilginç bir sınav oluyor hepimiz için. Ancak; her bilinçli ve sorumluluk sahibi birey gibi kendi sağlığımızı ve sevdiklerimizi korumak adına bu önlemleri almamız şart.

Bu süreçte evde ne kadar sıkıldığımızı, arkadaşlarımızla yüz yüze görüşmeyi çok özlediğimizi,  ebeveynlerimize doya doya sarılamamanın mutsuzluğunu yaşadığımızı, okula gidememekten ötürü kafamızın karıştığını, çalışamayacağımız için yaşayacağımız maddi sıkıntıları biliyoruz. Ancak gerek moralimizi yüksek tutmak gerekse kısa bir süre sonra her şey düzeldiğinde “aslında çok büyük bir keyif ve lüks olan boş zamanlarımızı“ doğru değerlendirmiş olmak için kendimize yatırım yapmamızın doğru olduğunu düşünüyoruz.

Peki nasıl ? Neler yapabiliriz?

Sizin için derlediğimiz bu yazı dizisinin bugün ki başlığı: Müzik

 Müzik ruhun gıdası ve şifasıdır.

Müzik, kökü Yunanca olan bir kelimedir ve dünyanın her yerinde aynı anlamı taşımaktadır. Müzik, tarih boyunca kişiler ve toplumlar arasında duygu ve düşüncelerin anlatımında ve iletişiminde kullanılmış en etkili yöntemdir. Müzik, kişileri sadece ruhsal olarak güçlü kılmaz, aynı zamanda akıl ve vücut sağlığının tedavisinde kullanılan en etkili terapi metotlarından biridir.


Tarihte, Farabi ve İbn-i Sina’nın sağlık alanında müziği kullandığına şahit olurken, Yunan mitolojisinde Apollo’nun hem müzik hem sağlık tanrısı olduğunu ve tasvirlerde elinden müzik aletini düşürmediğini görüyoruz. Günümüze gelirsek, dünya genelinde tam 300’ün üzerinde üniversitede müzik terapi üzerine lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi veriliyor.


Farabi‘ye göre müziği bize hoş gösteren, işitme gücümüz değil o besteden çeşitli telkinler çıkaran idrak yeteneğimizdir. Yani müziğin bize uyandırdığı duygularımızdır. Tıbbın babası sayılan Hipokrat, bazı hastaları tedavileri için ilahilerle tapınağa götürmüştür. Sokrat’ın öğrencisi Platon (Efatun) M.Ö. 400 yıllarında müziğin ahenk ve ritimle ruhun derinliklerine etki ederek kişiye bir hoşgörü ve rahatlık verdiğini belirtmiştir. Antik Yunan’da müziğin birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığına dair veriler vardır. Homeros’un yazdığı Odysseia’da müziğin kanamaya iyi geldiği iddia edilir. Anatomi ve müzik bilgini Galen, müziğin akrep ve böcek sokmalarına karşı bir panzehir olduğunu söyler. Aurelianus, kronik hastalıkların tedavisinde Frigya usulü obua çalmayı önermiştir. Platon sağırlığın tedavisinde trampet kullanmakla ünlüdür. Eski bir Yunan atasözü, “İnsan ıstırabını dindirmek bir şarkıyı kullanabilme olanağı ile bağlantılıdır” der.


Günümüzde, ameliyat için anestezi yapılmadan önce rahatlatıcı müzik dinletilen hastaların geleneksel anksiyete ilaçlarıyla aynı oranda sinirlerini rahatlabildiğini ve çok daha az yan etkiye maruz kaldığını öne süren bir çalışma yayımlanmıştır.
Yine son yıllarda yapılan bir araştırmaya katılan doktorlar, müziğin ameliyathanede onları sakinleştirdiğini ve rahatlattığını, ruh hallerine iyi geldiğini, odaklanmalarını sağladığını ve sessiz anlarda tansiyonu düşürdüğünü söylüyor. Araştırmaya katılan cerrahlardan biri şöyle diyor: “Müzik, sinirleri yatıştırıyor ve ameliyat ekibinin moralini yükseltiyor.” Bir diğer doktor ise “Müzik bazı anlar ameliyathane ortamının daha sakin ve koordine olmasını sağlıyor; bazı anlarda ise ortamın temposunu artırıyor” diyor.

Ve müzik notaları hangi isimlerin kısaltılmışıdır;
Do/Dominus/Yaradan
Re/Rerum/Madde
Mi/Miraculım/Mucize
Fa/Familias Planetarium/Güneş Sistemi
Sol/Solis/Güneş
La/Lactea Via/Samanyolu
Si/Siderae/Gökler
Müzik göklerden gelen mucizeler ile ruhunuza en şifa şeydir.

Çalın, dinleyin, söyleyin…

#EVDEKAL  # EVDEÇAL  İşte size harika vakit geçireceğiniz birkaç ziyaret önerisi :

*Hangi yıllarda hangi şarkılar dinleniyordu : http://thenostalgiamachine.com/

* Dünyadan müzikler : https://www.socialdistancingfestival.com/music

* Dünya üzerinde tüm şehirlerin radyo kanlarlını canlı dinleyin : http://radio.garden

*  Dünya klasikleri https://freemusicarchive.org/genre/Classical

Yeni müzik keşfetmek isteyenler için 4 adres:

https://www.cinuosity.com/

http://www.gnoosic.com/

https://www.music-map.com/

http://everynoise.com

 

 

 

Kaynak: Müzik hk : Sema Tüfekçiler Köşe yazısı https://www.sigortacigazetesi.com.tr

Fotoğraf: Freepik

Teşekkürlerimizle

 

 

İŞKUR

DRD İstihdam Hizmetleri Limited Şirketi; İŞKUR Denetiminde 27.02.2020 tarih ve
448 no’lu Özel İstihdam Bürosu İzin Belgesi ve 29.12.2021 tarihli Geçici İş İlişkisi Yetki Belgesi sahibidir.
İş arayanlardan hiçbir ad altında menfaat temin edilmez ve ücret alınmaz.