ÜYE OL; PART TIME ÇALIŞ, İŞ DÜNYASI İLE ERKEN TANIŞ

TEAM 4S

Z Kuşağı'nı İşe Almak İçin 5 Sebep

02.10.2018

X kuşağının deneyimli yöneticileri ve Y kuşağının genç profesyonellerinden sonra “Z kuşağı” da iş hayatına atılıyor. Diğer kuşaklardan farklı beklentilere ve öğrenme biçimlerine sahip olan bu yeni kuşak, dijital süreçlere de son derece hakim olmalarıyla şirketleri dönüştürmeye hazırlanıyor.

Z Kuşağı'nın, 1995-2012 yılları arasında başladığı kabul ediliyor; 1995 yılını baz aldığımızda, bu gençlerin en büyüğü artık 20 yaşında. Staj imkanları ve part time işler ile, çalışma hayatına atılan Z’ler birkaç yıla kadar üniversitelerinden mezun olup iş hayatının dinamiklerini değiştirecek. 

İK uzmanları, Z kuşağının beklentilerini şeffaflık, fırsat eşitliği, kendini özgürce ifade edebildiği ve hiyerarşiden uzak bir iş yeri olarak tanımlıyor. Z kuşağının detaylarda boğulmama, sonuca odaklanma ve kompakt düşünme yeteneklerinin iş hayatında yararlı olacağını vurgulayan uzmanlar, takdir kavramını yeni kuşaklarla iletişimde daha sık kullanmak gerektiğini aktarıyor. Hızlı öğrenen ve gelişim gösteren kişilerden oluşan Z kuşağı, teknolojinin içerisine doğduğu için tüm gelişmelerle de yakından ilgili. Bilginin ve zamanın hızına çok kolay adapte olabilen bu bireyler, çalışırken eğlenmenin ve sürekli öğrenmenin peşinde. Bu yüzden Z kuşağını istihdam eden İK departmanlarının yeniliklere açık olması ve iş süreçlerini eğlenceli ve yaratıcı hale getirmesi şart.

Doğal olarak, şirketler, taze zihinleri işe almak ve organizasyona neler katacağını görmek istiyor. Bunu yapmak için, Z Kuşağı’nı nelerin motive ettiğini ve çalışma ortamında nasıl onlardan fayda sağlanabileceğini bilmek gerekiyor.

Z Kuşağından bir genci işe almanın, X ve Y kuşaklarını işe almaktan çok daha farklı olduğunu kabul ederek başlamakta fayda var.

İlk önce onları nasıl motive edeceğimizle başlayalım:

1.  Hedefleri “Para” Değil

Z Kuşağı’nın ilgi odağının konusu kesinlikle “para" değil. Evet, para herkese cazip gelip, motive edecektir, ancak Z Kuşağı’nın kesinlikle ilk odağı para olmayacaktır.

Bu durum aslında, Z Kuşağı’nı işe almamız için en iyi sebeplerden de biri, çünkü para konusunu dert etmiyorlar, ama geleceklerini kesinlikle önemsiyorlar.

2.  Çalışmak İçin Hevesliler

Açık ve net bir şekilde, niteliklerine uygun fırsatlar ve kariyer planları paylaşıldığında, Z Kuşağı çalışmaya hevesli adaylar olacaktır. Bu kuşak, stajerlik, gönüllü çalışma gibi ödeme yapılmayan koşullarda dahi, deneyimlerini artırma fikrini önemsediklerinden, hevesle işe sarılacaktır. Yeter ki, bu işler, öğreniyor ve ilgi duydukları alanda kendilerine bir gelecek oluşturmaya yardımcı oluyor olsun.

3.  Bağımsızlar

X ve Y Kuşakları takım çalışmasını ve katkıda bulunmayı seviyorlardı, Z kuşağı ise bağımsız ve kendi kendini idare eden gençler. Her ne kadar eski, takım çalışması yapabilen kuşağa da ihtiyaç duyulsa da, kendi kendini idare edebilen Z Kuşağı gençlerine de şirketlerde ihtiyaç var. Kendilerini vererek, internetten faydalanıp çözümler üreterek, ısrarlı ve hevesli çalışanlar olacaklardır.

4.  Vakit Harcamazlar

Z Kuşağı vakit harcamaz. Net olarak, vakit kaybından hoşlanmıyorlar. Ellerindeki akıllı telefonlarından, parmak uçlarında, diledikleri bilgi, müzik, video, taxi, yemek, sosyalleşme varken, bu kuşağın hıza alışmasından daha doğal ne olabilir ki. Z Kuşağı’nı alışılmış saatlerin dışında ama zamanı verimli kullanarak çalışırken görebilirsiniz.

5.  Teknolojiyi Biliyorlar

Z Kuşağı, teknolojiye doğan ve onunla büyüyen ilk kuşak. Evet, Y Kuşağı da öyleydi; ama Z Kuşağı hatırlayabildikleri andan itibaren internet kullanıyorlar. Aynı anda birden fazla iş yapmaya alışkın olarak yetiştiler ve interneti ihtiyaçları olan her şeyi bulmak için kullanabilecek kadar iyi biliyorlar.

 

Şu anda, Üniversite öğrencisi olan Z Kuşağı’ndan adaylar, şimdilik sayı olarak çok fazla değil gibi gözükse de, sayıları doğal olarak her geçen yıl artacak. Z Kuşağı kesinlikle, global iş gücü anlamında büyük önem taşıyan bir konuma geliyor. Bu nedenle, Z Kuşağı tam olarak iş dünyasına girdiğinde, önceden hazırlanmış ve onları tanımış olmakta fayda var.

Tıpkı, halefleri olan X ve Y kuşakları gibi, Z Kuşağı’nın da kendi özellikleri ve sadece 5 tanesini sıralamış olduğumuz kendilerine has güçlü yönleri bulunuyor.

Photo/ Thanks to Elijah O'Donell

Kaynak:  https://www.digitalhrtech.com/reasons-why-hire-gen-z-candidates/

 

İŞKUR

DRD İstihdam Hizmetleri Limited Şirketi; İŞKUR Denetiminde 27.02.2020 tarih ve
448 no’lu Özel İstihdam Bürosu İzin Belgesi ve 29.12.2021 tarihli Geçici İş İlişkisi Yetki Belgesi sahibidir.
İş arayanlardan hiçbir ad altında menfaat temin edilmez ve ücret alınmaz.