ÜYE OL; PART TIME ÇALIŞ, İŞ DÜNYASI İLE ERKEN TANIŞ

TEAM 4S

Etkili CV Hazırlamanın Püf Noktaları

03.01.2019

İş hayatına atılmak için birinci ve en önemli adım CV (Curriculum Vitae) yani “Öz Geçmiş” hazırlamaktır. Peki özgeçmiş nasıl hazırlanır? Nasıl diğer binlerce adayın önüne geçebilecek, doğru ve etkili özgeçmiş yazılır? Haydi CV oluşturmanın püf noktalarını birlikte inceleyelim…

Başvurduğunuz ilanlara, sizin gibi yüzlerce kişinin başvurduğu, yoğun rekabet ortamında, insan kaynaklarının sizin CV’nize göz atmaya ayıracağı süre ortalama 45 saniyedir. İşte bu 45 saniyede, bir çok kağıdın arasından fırlayıp, göze çarpmayı başarmak, bundan sonraki adım olan mülakat aşamasına geçebilmenizin tek yoludur.

CV Hazırlama, Ön Yazı Hazırlama ve Mülakatta Etkileyici Olma başlıklarını taşıyan mini yazı dizimizin bu ilk bölümünde, CV hazırlamanın temel noktalarını paylaşıyoruz.

1. Yazı karakterini 12 punto ve Arial seçin. Bu şeçimler, okunacak büyüklükte, sade ve kurumsal görünmesini sağlayacaktır.

2. Başlık yazmayın, başlığa “Özgeçmiş” yazmanın zaten bir anlamı olmayacaktır. En başında sadece tam isim ve soyadınız yazmalıdır.

3. Sayfanın en başında kişisel bilgiler, sonra iş deneyimleri, daha sonra da eğitim bilgileri listelenmelidir.

4. Kişisel bilgiler kısmında en çok yapılan hatalardan biri de kullanılan ve belirtilen mail adresidir. Bir CV de mutlaka mail adresi olmalıdır, ancak mail adresi de ciddi ve kurumsal bir adres olmalıdır. Yani isminiz örneğin Ahmet Yılmaz ise, mail adresiniz ahmetyilmaz@gmail.com gibi bir adres olmalıdır. Tavsiyemiz, iş maillerinde Yahoo ya da Hotmail yerine gmail hesabı kullanmanızdır. Gmail hesapları, iş dünyasında daha resmi algılanmaktadır. Yahoo ve Hotmail, daha çok kişisel hesaplar olarak kullanılmaktadır. Hele de mail adresleriniz asla garip ve esprili mail adresleri olmamalıdır. Yani örneğin, cılgınım88@hotmail.com, askbocegi92@yahoo.com gibi mailler asla ve asla CV’de belirtilen mail adresleri olmamalıdır.

5. Gireceğiniz tüm bilgiler (okul, iş tecrübesi vs.) ters kronolojik sıra ile olmalıdır. Yani en sonuncusu en başta olacak şekilde listelenmelidir. İster iş tecrübeniz, ister okul bilginiz olsun, başlangıç ve bitiş ay ve yılı belirtilmelidir.

6. En çok hata yapılan konulardan bir diğeri ise CV’ye eklenen fotoğrafta yapılmaktadır. Prezantabl, kurumsal bir vesikalık fotoğraf olmalıdır. Bir mekanda, güneş gözlüğüyle, şapkayla, deniz kenarında, ayakta, uzaktan vs gibi tüm fotoğraflar kesinlikle yanlıştır. Hatta çocukluk fotoğrafı dahi kullananlar var ki bunun yanlış olduğunu söylemeye gerek var mı? Fotoğrafınız, güler yüzlü, gömlek ya da benzer bir kurumsal kıyafetle, sadece vesikalık olmalı ve güncel olmalıdır. Fotoğrafsız ya da bahsettiğimiz gibi yanlış fotoğraflar kullanılmış CV’ler, insan kaynaklarının direk bakmadan geçeceği CV’ler arasında olacaktır.

7. Cümleler kısa kısa ve maddeler halinde, hızlıca göz gezdirildiğinde net ve anlaşılır şekilde hazırlanmalıdır. Uzun cümleler ve paragraflar kullanılmamalıdır. “Ben” ile başlayan paragraf cümleleri yerine, madde halinde sorumluk ve görevler paylaşılmalıdır. Örneğin; “Ben, depodaki ürünleri alarmlama yaptım” gibi bir cümle yerine, “Ürünlere depoda alarm takma ve reyona çıkarmak için hazırlama” şeklinde yazılmalıdır.

8. Özgeçmiş, iş hayatına yeni atılan biri için 1 sayfayı geçmemeli, belirli yılda tecrübeleri olanlar için ise maksimum 2 sayfa olmasında fayda vardır.

9. Başvurduğunuz pozisyona odaklı bilgiler olması da önemlidir.

10. İlgi alanlarınıza, sizi gerçekten tanımlayan ve başkalarından farklı olan özelliklerinizi belirtin. Yani herkes gibi, kitap okumak, film seyretmek, spor yapmak yerine örneğin; Tarih kitapları, Yoga, Latin Dansları gibi daha spesifik ve sizi anlatan alanlar belirtmek daha çarpıcı olacaktır.

11. CV tamamlandıktan sonra, mutlaka yazım hatası ve imla kontrol edilmeli ve hatalar düzeltilmelidir.

12. Referans olarak vereceğiniz kişiler kısmı da bir diğer hata yapılan kısımdır. Burada arkadaşınız, ailenizden birisi gibi kişiler değil, sizi bir çalışan olarak tanıyan ve bununla ilgili tarafsız bilgi verebilecek kişiler olmalıdır. Örneğin, hiç iş tecrübeniz yok ise, okulunuzdaki öğretmenlerinizden birisi olabilir; iş tecrübeleriniz varsa, ilgili iş yerindeki yöneticilerinizden birisi olabilir. Referans olarak yazdığınız kişilerin, sizin onları referans gösterdiğinizi biliyor olmaları da önemlidir. Kişilerin bilgilerini, kendilerinden habersiz olarak paylaşmanız doğru olmaz. Kendilerinin onayı ile paylaşmanız doğru olandır.

Ön yazı ve mülakatlar ile ilgili paylaşacağımız yazılarımızı da takip etmeyi unutmayın!

İş hayatınızda başarılar dileriz…

İŞKUR

DRD İstihdam Hizmetleri Limited Şirketi; İŞKUR Denetiminde 27.02.2020 tarih ve
448 no’lu Özel İstihdam Bürosu İzin Belgesi ve 29.12.2021 tarihli Geçici İş İlişkisi Yetki Belgesi sahibidir.
İş arayanlardan hiçbir ad altında menfaat temin edilmez ve ücret alınmaz.