ÜYE OL; PART TIME ÇALIŞ, İŞ DÜNYASI İLE ERKEN TANIŞ

TEAM 4S

Mülakatta Etkileyici Olmak - Bölüm 1

18.01.2019

Etkili CV hazırlama ve Ön Yazı yazmanın püf noktalarının ardından, bu hafta da “Mülakatta Etkileyici Olmak” üzerine bilgiler paylaşacağız. Eksiksiz ve göze çarpan bir CV hazırladınız, etkileyici bir Ön Yazı ile, başvurmuş olduğunuz şirketten sonunda mülakata çağrılmayı başardınız. Peki mülakatta nasıl bir imaj ile görünmeli, nasıl etkileyici olmalı, doğru cevaplar verip işe kabul edilmeyi nasıl başarabilirsiniz?

Mülakat konusunu, sizlere daha verimli olması açısından detaylı vereceğiz. Bu nedenle bu yazımız 3 bölümlük bir yazı olacak.

Bugünkü ilk bölümümüzde, “Bir mülakata giderken nasıl giyinmeli, nasıl görünmelisiniz?” başlığına değineceğiz.

İş hayatına giriş yapmak isteyen herkesin dolabında olmazsa olmaz bir mülakat kıyafeti olmalıdır. Hala öğrenci olabilirsiniz, daha önce hiç çalışmamış ve resmi kıyafetlere ihtiyaç duymamış olabilirsiniz, her halükarda, bir iş görüşmesine giderken giyeceğiniz uygun kıyafeti edinmeniz çok önemlidir.

Görüşmeye gidiyor olduğunuz pozisyon ya da sektör ne olursa olsun, günlük kıyafetlerle, özensiz gitmek, o görüşmede daha baştan kaybetmek anlamına gelir.

İnsan Kaynakları Uzmanları olarak, en çok karşılaştığımız kıyafetlerden biri, hepimizin günlük yaşamında vaz geçemediğimiz kot pantolonla gelen kişilerdir. Kot/Jean pantolon (yırtık veya değil) asla ve asla bir iş görüşmesi kıyafeti değildir! Bu nedenle dolabınıza mutlaka bir adet siyah kumaş pantolon eklemelisiniz. İster kadın ister erkek olun, siyah klasik kumaş pantolon, iş görüşmeleri için hayat kurtaran en elzem parçadır.

Kadınlar, pantolon yerine siyah, sade bir etek de tercih edebilir. Ancak eteğin boyu diz hizasında olmalı, seçeceğiniz naylon çorap da ten rengi olmalıdır. Gömlek, ayakkabı, bakım, çorap derken, etek daha zorlu bir seçim olacağından, pratiklik anlamında pantolonu tavsiye ederiz. 

T-shirt ile görüşmeye gitmeyin! Düz bir T-shirt dahi olsa, uzun kollu, kısa kollu hiç fark etmez, T-shirt de bir mülakat kıyafeti değildir. Eğer spor şık olmak isteyeceğiniz bir görüşme ise, temiz, düz, markasız, sıfır yaka, siyah ya da beyaz bir T-shirt üzerine, blazer/ceket giyilerek kullanılması dışında, T-shirt’ün iş görüşmelerinde yeri yoktur. Bu nedenle, siyah kumaş pantolon gibi kurtarıcı bir parça olan, beyaz, desensiz, uzun kollu bir klasik gömleğin de dolabınızda hazır olmasında fayda vardır. Gömlek seçimleri sırasında, kadınların transparan kumaşlardan ve dekolteden kaçınmalarını da belirtmek gerekir. Erkeklerin de gömlek içine atlet giymemelerinde ısrarcıyız :), zira günlük yaşamda da gömlek içinde atlet inanın hiç kimse için cazip bir görüntü değildir. Erkeklerin de dekolteden kaçınmasında fayda var :), neredeyse göbeğe kadar açılmış düğmeleri olan bir gömlek ile iş görüşmesinde baştan red alacağınızı garantilersiniz. Bu nedenle kravat yok ise, sadece yaka ve hemen altındaki tek düğme dışında diğerleri ilikli olmalı, kravatlı ise zaten hepsi ilikli olmalıdır.

Spor ayakkabı giymeyin! Her yaşta, hepimizin hem rahat hem de şık bulduğumuz spor ayakkabılar da ne yazık ki mülakatta giyilemez. Belki sadece yine spor şık olmanın uygun olacağı bir şirket ya da pozisyon için görüşmeye gidiyorsanız, siyah kumaş pantolon, siyah sıfır yaka T-shirt, görüşme boyunca çıkartmayacağınız spor kesim bir blazer/ceket ve siyah düz markasız bir sneaker gibi bir kombin yapılabilir. Ancak bu kombin dahi, sektörüne göre seçilmesi gereken bir tarzdır. Örneğin, bir banka ile mülakata gidiyorsanız bu şekilde giyinmek uygun olmayacaktır. Bu nedenle bizim tavsiyemiz; kadınlar için mutlaka burnu kapalı, babet ya da sade ve fazla yüksek olmayan klasik bir topuklu ayakkabı; erkekler için de siyah, klasik bir kösele ayakkabı edinmeniz olacaktır. Ayakkabılarınızın, hava şartları ne olursa olsun, temiz, boyalı olmasına da mutlaka dikkat etmeniz gerekir.

Erkeklerin, takım elbise ve kravat takması sektörüne göre önemlidir. Perakendede bile, görüşmeye gittiğiniz markanın tarzına göre, kravat takmanızın daha doğru olacağı firmalar vardır. Belki her zaman şart değil ama gideceğiniz şirket ve pozisyona göre, takım elbise tercihini doğru yapmalısınız. Kravat takacağınız zaman, kravatınızın sade, pastel ya da koyu tonlarda olması, takım elbisenizin de siyah ya da siyaha yakın koyu gri olmasına özen gösterin. Takım elbise pantolonuna mutlaka kemer takılmalıdır. Gömlek içeri sokulduğunda, kemersiz bir görüntü zaten hoş durmaz. Kemerinizin rengi ayakkabınızla aynı renk olmalı ve klasik bir kemer seçilmelidir. Açık gri, bej gibi renkteki takımları tavsiye etmiyoruz. Renklerin insan psikolojisinde uyandırdığı etkiler vardır ve gri ile bej, kararsızlık, silik, hatta tonuna göre itici hisler uyandırabilir.

Giydiğiniz her parçanın, temiz ve ütülü olması gerektiğini de hatırlatalım.

Siyah kumaş pantolon, beyaz uzun kollu gömlek, siyah klasik ayakkabı, hem kadınlar hem de erkekler için, klasik ama ideal, sade ve saygılı mülakat kıyafetidir. Dolabınıza bu parçaları ekledikten sonra gelelim saç, sakal, makyaj ve bakım konularına…

Önce kadınlardan başlayalım:

Saçlarınız mutlaka temiz olmalıdır. Toplamak istiyorsanız, en ideali çok tepede olmadan yapılacak sade bir at kuyruğu olabilir. Büyük, abartılı tokalardan kaçınılmalı, siyah sade bir lastikle, zarif bir biçimde toplanması sizi derli toplu ve ciddi gösterecektir. Saçlarınız boyalı ise, dipleri aylarca çıkmış, bakımsız bir görüntü yerine, açık renk boya ile baş edemediğiniz gerçeğini kabul edip :), kendi doğal renginize boyatmanızı tavsiye ederiz. Zira günlük hayatta da dipleri çıkmış bakımsız bir saç zaten kimsenin hoşuna gitmeyecektir.

Saçlarınızı toplamak istemiyorsanız, yine derli toplu olacak, yüzünüzü gizlemeyecek, bakımlı görünecek bir şekil vermeniz önemlidir. Dağınık, her teli başka tarafa uçuşan, gözlerinizin, mimiklerinizin ardında kaybolduğu karman çorman bir saçla asla görüşmeye gidilmemelidir.

Saçları düzenledik, peki ya makyaj? Makyajınız, sade ve hafif olmalıdır. Hiçbir malzeme aşırı kullanılmadan yapılacak, ama bakımlı gösterecek bir makyaj yapılmalıdır. Yanaklarınıza renk verecek hafif bir allık, ince çekilmiş bir eyeliner ya da kalem, kirpiklerinizi belirginleştirecek siyah bir rimel ve dudak rengi uçuk pembe ya da nude dediğimiz ten renginize yakın bir ruj seçimi en ideal makyaj olacaktır. Renkli, abartılı farlar, takma kirpikler, badana gibi fondöten, kırmızı – belki de dişlere bulaşan – bir ruj asla kullanılmamalıdır. Tamamen makyajsız, sabah yeni uyanmış gibi gitmek de fazla makyajlı gitmek kadar yanlıştır. Doğallık da bir yere kadar :)

Saçlar güzel, makyaj sade, gelelim takılara… Her parmakta başka yüzük, piercingler, dev sallantılı küpelerden kaçınılmalıdır. Günlük hayatınızda aksesuar kullanmayı seviyor olabilirsiniz ama iş görüşmesinde, minik sallantısız küpe, belki tek bir zarif yüzük, yine tek bir zarif kolye dışında takı takmamanızı tavsiye ederiz. Özellikle piercingleriniz var ise görüşmeye giderken mutlaka çıkartınız. Piercing günümüzde ne kadar artmış olursa olsun, en modern firmaların bile iş yerinde piercing takılmasına karşı olduklarını söyleyebiliriz.

Oje ve el bakımına gelirsek, uçuk pembe ya da rakı beyazı denilen french tabanı rengini kullanmanızı tavsiye ederiz. Kırmızı, siyah, rengarenk, taşlı, süslü ojeler iş görüşmelerinde hoş karşılanmayacaktır. Upuzun sivri tırnaklar ya da takma tırnaklardan da aynı şekilde kaçınılması gerekir. Hele uçları gitmiş, bozulmuş ojeler ya da yenilmiş tırnaklı bakımsız eller için uyarmamıza bile gerek yok diye düşünüyoruz.

Erkeklere gelince:

Mutlaka tıraşlı olmalısınız. Kirli sakal, düzeltilmemiş orta boy sakal ya da abartılı uzun, gür sakal iş görüşmelerinde kaçınılması gereken tarzlardır. Günlük hayatta bu tarzlar ile çok “cool” olabilirsiniz :), ancak iş görüşmeleri “cool”  değil, ciddi ve saygılı görünmeniz gereken ortamlardır. Sakalı olan herkesin sinek kaydı tıraş olmasından bahsetmiyoruz, ancak çok uzun sakal ne olursa olsun kısaltılmalı ve düzeltilmelidir, top sakal varsa muntazam ve bakımlı olmalıdır, kirli sakal da zaten iki üç güne yine edinebileceğinizden dolayı tamamen tıraşlı olmak tercih edilmelidir.

Uzun saçlı erkeklerin, mutlaka derli toplu arkaya taranarak, ensede bir at kuyruğu ile gitmelerini öneririz. Size bu saç ne kadar yakışırsa yakışsın, kabul edildiğiniz takdirde saçlarınıza veda etmeniz gerekebileceğini de ne yazık ki hatırlatmak isteriz. Resmi bir firmada, uzun saç kabul edilmeyebilir. Bir moda firması ya da yaratıcılık gerektiren işlerde sıkıntı olmayacaktır, ancak resmi kuruluşlarda kabul görmeyecektir. Tabi ki saçlarınızın mutlaka temiz olması gerektiğini de unutmayınız.

Eller bakımlı, bir enstrüman çalınıyorsa da uzun tırnağınıza şimdilik hoşça kal demeniz gereken kısa, temiz tırnaklarınız olmalıdır. Tırnaklarınızı da yemiyor olduğunuzu umuyoruz.

Küpe ve piercingleriniz var ise, görüşmeye gitmeden bunları çıkartınız. Kadınlar için de belirttiğimiz üzere, bunlar, günümüzde hala çoğu firmanın tercih etmediği aksesuarlardır.

Kısaca toparlayacak olursak; siyah kumaş pantolon, beyaz uzun kollu gömlek, siyah klasik bir ayakkabı giyip, saçlarınızı tertemiz derli toplu düzenlediğiniz, makyajınızı hafif yapıp ya da tıraşınızı olup, asi çılgın aksesuarlarınızı söküp :), pırıl pırıl hazır olduğunuzu görüyoruz.

İşte bu tablo, insan kaynakları uzmanı ile ilk karşılaştığınız anda, onun kafanızdaki en önemli izlenimi yaratacaktır ki bu da “Özen göstermiş, saygılı” kelimeleri olacaktır.

Unutmadan ekleyelim; tam o harika imajınızla etkilediğiniz anda, el sıkarken, parmaklarınızın ucuyla, gevşek bir el sıkışma ile her şeyi mahvedebilirsiniz. Sıkı (ama kıracak kadar değil), tam el kavranarak, kendine güvenli bir el sıkışma da en az görüntünüz kadar önemlidir. Ellerinizin terli olmadığına da dikkat edin ve elinizde eldiven ile gittiyseniz de bunu mutlaka önceden çıkartmış olun. Yünlü bir el sıkışma inanın pek etkileyici olmaz.

İşte şimdi sorulara, etkileyici ve güvenli cevaplar vermeye hazırsınız. Bunlar için önerilerimizi de haftaya paylaşacağız.

Hepinize şimdiden başarılar dileriz…

 

 

 

 

 

 

İŞKUR

DRD İstihdam Hizmetleri Limited Şirketi; İŞKUR Denetiminde 27.02.2020 tarih ve
448 no’lu Özel İstihdam Bürosu İzin Belgesi ve 29.12.2021 tarihli Geçici İş İlişkisi Yetki Belgesi sahibidir.
İş arayanlardan hiçbir ad altında menfaat temin edilmez ve ücret alınmaz.