ÜYE OL; PART TIME ÇALIŞ, İŞ DÜNYASI İLE ERKEN TANIŞ

TEAM 4S

Perakendecinin Gizli Silahı: Müzikle Ortam Yaratma, Soundscaping

21.08.2019

Nerede ise her tüketici için müzik, alışveriş tecrübesinin ayrılmaz bir parçası iken, sektörler için ise; hedef kitleye ve amaca ulaşmada, markayı doğru temsil etmek, kimlik oluşturmak, yerinde iletişim stratejileri oluşturmak, satış v.b. pek çok nedenden dolayı, doğru müzik seçimi çok önemlidir.

Alışverişçiler mağazanın içinde iken tüm duyularından etkilenirler. Etiketlerin boyutu ve renkleri bile bir mağaza ve ürünleri ile ilgili duygularını etkileyebilir. Peki ya maruz kaldıkları sesler?

Ses, alışverişçilerin davranış şekillerinde düşündüğünüzden çok daha fazla etkiye sahiptir. Yaptığımız her şeyde rolü vardır ve yaptığımız her tercihi etkiler. Öyle ise, ses bir alışverişi nasıl etkiler ve perakendeciler alışverişçi davranışlarını etkilemek için sesi kontrol edebilirler mi?

Soundscaping: Müzikle Ortam Yaratma, Perakendecinin Gizli Silahı

Hangi tip bir mağazada olursak olalım hepimiz alışveriş sırasında ses kullanırız. Giysilere dokunduğumuzda dokularından çıkan sesi dinlerken veya promosyon için kullanılan ekranlardaki reklamları izlerken, ses bilinçli olarak bize satın alım ile ilgili kararlarımızı aktarır. Daha çıtırtılı ses çıkartan bir salata büyük ihtimal ile daha tazedir ve bir paket cipsin çıkardığı ses ağız sulandırır.

Ama içinde olduğumuz mağazanın müziğini ve müzikten doğan atmosferini de pasif olarak özümseriz. Ses, entelektüel bir cevaba ilave olarak, duygusal bir cevap da oluşturur.

İçeriği ile birlikte, sesin perdesine ve frekansına da dikkat ederiz ve işitsel teşviklere bilinçli veya bilinçsiz olarak cevap veririz. Tempo gibi diğer unsurlar da hareketlerimizi etkileyebilir, mesela hızlı müzik alışverişçilerin daha süratli hareket etmelerini sağlar.

Mağaza içindeki işitsel atmosferin neler yapmasını istediğinizi düşünmenin yanında, engellemek isteyeceğiniz efektleri de belirlemelisiniz.

Müziğin kullanımı dikkat gerektirir. Hızlı müzik; sirkülasyonu artırsa da müziğin tarzı, yüksekliği ve mağazanın neresinde olduğu satın almayı çok farklı etkileyebiliyor. Mağaza koridorlarında hızlı müzik hareketi arttırıyor ama tam satın alma kararı esnasında, hızlı olmak, kararı vermeyi ertelemek anlamına gelebiliyor. Kasa çıkışında tekrar eden sesler, personele yönelik anonslar veya kötü seçilmiş bir müzik alışverişçiyi yorabiliyor.

Bu yüzden satın alma noktasında yavaşlayan ya da daha alçak sesli müzik kullanılması gerekiyor. Hızlı müzik satın almayı zorlaştırıyor. Heyecan seviyesini arttırıyor. Mağazalarda değil, AVM koridorlarında yarar sağlıyor.

Ses, personeliniz üzerinde de büyük etki bırakabilir. Çıkışlarda sürekli devam eden sesler, otomatik anonslar çalışanları yorabilir, mağazanızı çalışılmaz bir yer haline döndürebilir. Mağazanızın bunaltıcı ve yorucu bir atmosfer oluşturmadığından emin olun. Ses düzeyini azaltmak bile çalışanlarınızın iş koşullarında önemli bir etki yaratabilir. Farklı ses seviyelerini deneyerek alışverişçiler ve çalışanlar üzerindeki etkilerini gözlemlemekten kaçınmayın, çok şaşırabilirsiniz.

 

 

İŞKUR

DRD İstihdam Hizmetleri Limited Şirketi; İŞKUR Denetiminde 27.02.2020 tarih ve
448 no’lu Özel İstihdam Bürosu İzin Belgesi ve 29.12.2021 tarihli Geçici İş İlişkisi Yetki Belgesi sahibidir.
İş arayanlardan hiçbir ad altında menfaat temin edilmez ve ücret alınmaz.